Tuesday, 19 November 2013

Freebies : Header Transparent (Untold Stories)


Freebies ! Freebies !

Apple Mints kembali dengan freebies yang baru. Iaitu Untold Stories. Enjoy !!!
















Sila comment sebelum ambil ya ? Thanks :)

Friday, 15 November 2013

Tutorial : Sticky Post

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Today, Syaza nak buat tutorial bagaimana mahu membuat sticky post.

Apa itu Sticky Post ?

Jika di alih bahasakan kepada Bahasa Malaysia, ia bermaksud post yang melekat. Seperti namanya juga, sticky post ini akan melekat di entry pertama blog sehingga tarikh yang telah ditetapkan. Kebiasaannya, sticky post ini digunakan oleh blogger yang mengadakan segmen dan giveaway.

Jom mula !

1. Sign in account blogger anda.

2. Type entry anda dan publish seperti biasa.

3. Setelah publish entry anda, buka or edit kembali entry tersebut.

4. Ikut step seperti gambar dibawah.


Click Published on, kemudian click set date and time. *Date and time tu, korang tetapkan sampai bila entry tersebut akan melekat pada entry pertama di blog. click "Done" then "Update"

5. Finish !

Hopefully, entry ini membantu korang semua. Bye ! Assalamualaikum :)

Sunday, 20 October 2013

Freebies : Header Transparent (Diari Hati)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Rasanya dah lama Syaza tak buat freebies. So, disebabkan ada masa yang terluang, I create a new reebies yang bertajuk Diari Hati. Size header ni ialah 900 x 300















Hope korang suka. Sila comment sebelum ambil. Terima kasih :)


Cara download : Drag gambar ke bahagian new tab > Save!

Sunday, 1 September 2013

Tutorial : Scheduled Post

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Hari ni Syaza nak ajar korang bagaimana nak membuat scheduled post. Scheduled post ni macam kita set hari dan masa untuk publish sesuatu post tu. 

Contohnya, macam Syaza. Kan Syaza sibuk study and takde masa nak update blog pada hari Isnin hingga Jumaat, so Syaza type entry awal-awal then Syaza pilih hari dan masa yang sesuai untuk post entry tu. Tak faham? Its okay. Kita terus ke tutorial. Mungkin korang akan faham nanti :)

Step 1 : Sign in blogger.

Step 2 : Type entry anda.

Contoh entry.


Step 3 : Post Settings --> Schedule --> Tick Set Date and Time (pilih tarikh dan waktu untuk anda publish entry tersebut) --> Done.



Step 4 : Publish!


Step 5 : Nanti akan jadi macam gambar diatas. So, bila sampai tarikh yang korang set tu, entry korang akan dipublish secara automatik. Done!

P/s : Hopefully, tutorial ni dapat membantu korang. Kalau ada problem kat mana-mana, boleh tanya ya ? :)



Wednesday, 24 April 2013

Ujian



Setiap manusia mesti ada ujian masing-masing. Tak kisah lah dalam bentuk apa sekali pun. Sedangkan dekat sekolah pun ada ujian, ini kan pula kita sebagai manusia. 
Tapi, pernah tak korang rasa situasi ni :-
" Kenapa mesti aku ? "
" Aku tak kuat nak hadapi semua ni ... "
Dan lain-lain lagi ayat yang buiasa kelar bila korang rasa down.
Tapi, ketahui lah. 

Bukankah, Allah telah berkata dengan jelas di dalam Al-Quran yang Allah tidak akan sekali-kali menguji hambaNya diluar kemampuan hambaNya. Allah tahu kita kuat dalam menghadapi ujianNya jadi Allah berikan ujian itu ke atas diri kita.
Ini peringatan untuk diri sendiri yang selalu sangat rasa down sejak belakangan ni :\
grunge, 5sos, and hey everybody image