Sunday, 1 September 2013

Tutorial : Scheduled Post

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Hari ni Syaza nak ajar korang bagaimana nak membuat scheduled post. Scheduled post ni macam kita set hari dan masa untuk publish sesuatu post tu. 

Contohnya, macam Syaza. Kan Syaza sibuk study and takde masa nak update blog pada hari Isnin hingga Jumaat, so Syaza type entry awal-awal then Syaza pilih hari dan masa yang sesuai untuk post entry tu. Tak faham? Its okay. Kita terus ke tutorial. Mungkin korang akan faham nanti :)

Step 1 : Sign in blogger.

Step 2 : Type entry anda.

Contoh entry.


Step 3 : Post Settings --> Schedule --> Tick Set Date and Time (pilih tarikh dan waktu untuk anda publish entry tersebut) --> Done.



Step 4 : Publish!


Step 5 : Nanti akan jadi macam gambar diatas. So, bila sampai tarikh yang korang set tu, entry korang akan dipublish secara automatik. Done!

P/s : Hopefully, tutorial ni dapat membantu korang. Kalau ada problem kat mana-mana, boleh tanya ya ? :)