Sunday, 25 May 2014

Tutorial : Make Your Own Ringtone.

Assalamualaikum.



Hari ni nak share tutorial yang SR selalu buat. Iaitu tutorial untuk buat ringtone sendiri. Maklumlah, kadang-kadang susah nak jumpa ringtone lagu yang kita minat kan? So, bolehlah cuba tutorial ni. Maybe boleh bantu korang.


Follow these steps :-


2. Klik Browse A File or Upload By URL. Kemudian pilih lagu yang korang suka.

3. Tunggu sehingga selesai upload dan proses file. Bila dah selesai semua tu, korang boleh lah edit bahagian mana dalam lagu tu untuk dibuat ringtone.

4. Habis je korang edit ringtone, klik Make A Ringtone. 

6. Okay, nanti bila keluar satu pop up, korang right click pula bahagian Download Ringtone then save link as.

7. Done!


Senang kan? Cuma korang kena bersabar dan kena tadah telinga dengar lagu tu berulang-ulang kali. Hehe. Kalau ada mana-mana part yang tak faham, boleh tanya k? Selamat mencuba!


6 comments :

  1. yeay! bolehlah bt ringtone sndiri nnti..huhu .. thnks 4 sharing

    ReplyDelete
  2. maknanya untuk cut lagu lah ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, boleh pilih part mana dalam lagu tu yang kita suka.

      Delete
  3. dulu masa xde smartfon bagai.. henset biasa2 dulu ada jenis yg boleh buat bunyi sendiri.. fon yg pakai ringtone jenis mono punya.. hee, teringat plak

    ReplyDelete
  4. tingat wat monotone kt hp nokia dulu ;-)

    ReplyDelete