Sunday, 23 November 2014

Review : Biore Cleansing Strips Pore Pack

Assalamualaikum

Makin hari SR punya whitehead dan blackhead semakin menjadi-jadi teruknya. Pelbagai cara SR dan guna termasukklah menggunakan telur dan serbuk sodium bikarbonat. Tapi hasilnya tak menakjubkan sangat. Plus, SR takde masa  nak siapkan bahan untuk buat DIY kat rumah. So, SR ambil keputusan untuk membeli Biore Cleansing Strips Pore Pack. Actually ada dua jenis. Satu warna putih dan satu lagi warna hitam. SR beli yang warna hitam punya di Watsons dengan harga RM 10.** untuk 10 strips. Sorry, SR tak ingat harganya. Tapi, bawah RM 11.00 lah :)

SR baru je guna satu strip. Itu pun hasilnya tak impress sangat. Mungkin sebab SR dah guna mask Egg White sebelum pakai Biore Cleansing Strips Pore Pack. Tapi takpe boleh cuba lagi. Untuk yang strip kedua ni SR tak buat apa-apa kat bahagian hidung selama beberapa minggu. Just sebab nak buat review ni. Haha, sound ridiculous, right?


Cara nak menggunakannya?

1. Twist Pore pack to loosen and separate slits with dry hands. Peel Pore pack off the plastic liner. Opened Pore pack should be used immediately.

2. Wet your nose thoroughly. Pore pack won't stick on a dry nose.

3. Dry hands. Apply to nose area, smooth side down, pressing down to ensure good contact with skin.

4. Let dry for about 10-15 minutes. Pore pack will feel stiff when it is ready to be removed. Drying time may depend on climate. Slowly and carefully peel off starting at both edges, pulling to the center.



Walaupum dah pakai dua kali, resultnya still tak improve. Lebih kurang aje. I don't know why. Maybe SR salah pakai ke? Tak ikut step ke? SR pun tak tahulah... Hmm. But, I'm happy sebab berjaya buang whitehead/blackhead dari hidung SR walaupun tak banyak. Okaylah tu kan? Daripada tak ada langsung. 

Lepas ni lebih banyak skincare/facial muka akan dilakukan. Maklumlah, muka dah naik jerawat sana sini. Stress aje bila cerita bab jerawat ni. Hahaha. But, kenapa tercerita pasal jerawat dekat entry ni. Hmm. Nevermind...

So, tunggulah lagi beberapa minggu dan lihat hasilnya nanti. Agak-agaknya resultnya akan sama or improve sikit. Okay? Hehe

Kalau nak guna cara yang mudah dan simple selain menggunakan pore strip, korang juga boleh cuba Petua : Hilangkan Bintik Hitam dan Putih di Muka yang pernah SR share sebelum ni. 

Thanks for reading. See you again in the next entry. Bye!




Wednesday, 19 November 2014

Liebster Award - Ira

Assalamualaikum

Wah, feeling excited when someone tag me to do this Liebster Award. Maklumlah, first time orang tag SR untuk LA ni. Thanks to Ira (http://ifyouknowwhatimean21.blogspot.com/) for tagging me... Semalam dia tag, hari ni terus siap entri. Nampak tak bertapa terujanya SR. hehe. Kalau ada sesiapa yang tak tahu nak tag siapa, boleh tag SR ya? Hehe. Kalau ada free time SR join :)


Syarat :-

1. Mention the person who nominated you with a link to their blog.
2. Answer the 11 questions asked.
3. Nominate 11 other blogger with a smaller following but with lots of potential.
4. Create 11 of your own questions for them to answer.
5. Notify your nominate.


Soalan yang Ira beri ialah :-

  • Sejak bila anda tahu kewujudan 'BLOG'?
For your information SR mula berblogging dari tahun 2011 lagi, so dari situ baru SR tahu wujudnya Blogger.

  • Anda aktif atau pasif dalam dunia blog ini?
Both. Sebab kalau ada masa terluang, SR akan aktif update blog. Kalau takde masa atau busy dengan study, SR jadi pasif sebab banyak benda nak kena siapkan.

  • Kenapa anda menjadi seorang blogger?
Tak ada jawapan yang spesifik. Mungkin sebab minat. Maybe. Lagipun dengan blogging, dapat kenal dengan ramai kawan dari merata tempat.

  • Ada abang or adik lelaki tak? hahaha nak jadi akak/adik ipar awak boleh? XD
Ada. SR ada 4 orang adik lelaki. Pilih ajelah nak yang mana satu. Hehe. Kalau dah jodoh nak jadi adik ipar pun apa salahnya. Hehe :D

  • Cita-cita masa sekolah rendah?
Biasalah, zaman sekolah rendah cita-cita berubah-ubah. Kejap nak jadi cikgu, nak jadi pramugari, nak jadi macam-macam lagilah. Last-last, bila amik Diploma, amik course Business Administration. Tak ke lari tu? :D

  • Awak dah add saya dalam wechat ke belum?
Belum lagi... Hehe

  • Apa yang perlu saya perbaiki dalam tulisan blog saya?
Rasanya tak ada. Semua dah okay :)

  • Berapa lama korang dok menghadap depan laptop sebenarnya?
Bergantung. Kalau free, memang menghadap laptop sebab kebanyakkan kerja yang SR buat mesti guna laptop. Hehe. Kiranya lama juga lah...

  • Benda yang luar biasa yang pernah korang lakukan?
Benda luar biasa? Hmm, how about I can finish read a novel within one day? Percaya tak? Hehe. Tapi, itulah hakikatnya :D

  • Dah berpunya atau belum?
Belum. Masih lagi single :D

  • Apa perasaan awak bila saya tag awak?
Happy sebab ada juga orang yang nak tag SR. Hehe






11 soalan daripada SR :-

  1. Entri pertama anda tentang apa? 
  2. Selalu singgah blog Apple Mints?
  3. Siapa yang korang minat dalam Runningman? Kenapa?
  4. Warna kegemaran anda? 
  5. Rutin harian sebelum masuk tidur?
  6. Perkara yang anda teringin nak lakukan tetapi belum ada peluang?
  7. Tarikh lahir anda?
  8. Quotes kegemaran anda?
  9. Apa yang akan anda lakukan jika bosan?
  10. Apa kelebihan yang anda dapat menjadi seorang "Blogger"?
  11. Satu benda yang anda akan bawa kalau keluar rumah?


That's all from me. Good luck kepada siapa yang SR tag :D