Sunday, 27 December 2015

What I Bought at Zalora Malaysia 1.0


Hi, guys. This entry I will share what I bought at Zalora Malaysia using my RM 100 Cash Voucher. As I mentioned before, I had a collaboration with Zalora Malaysia recently. So, kalau ada yang terlepas pandang entry tersebut bolehlah singgah entry Best Gifts for Beauty Lovers dan Life | Collaboration with Zalora Malaysia.

8 December hari tu SR singgah website Zalora terus rambang mata nak pilih yang mana satu sebab semuanya menarik, tertarik, memang debomm. Haha. Sejam lebih jugaklah belek-belek itu ini pilih mana yang berkenan di hati. Dengan menggunakan badget sebanyak RM 100, I got 3 items which are a shoes, a bag and a bracelet.

Let's check it out!

1. Vera Mid-Heels with Contrast Piping in Taupe/ Cream



Sebab beli kasut ni ialah konon-kononnya nak mula belajar pakai heels. So, mulakan dengan heels yang rendah dulu. Biasakan diri then baru boleh tukar tinggi sikit. Haha. Other than that, sebabnya SR tak ada banyak sangat kasut. Normally, girls especially akan ada lebih dari satu kasut kan? Kasut keluar jalan, lain. Kasut pergi pasar, lain. Kasut pergi kerja, lain. Tapi, ada juga yang jenis pakai satu kasut untuk ke mana-mana. Betul tak? So, SR cadang nak guna kasut ni bila nak keluar jalan or attend wedding orang. Sesuai kan? Hehe.

Kalau buka bahagian kasut dekat website Zalora, macam-macam jenis kasut keluar. Wedges, heels, boots semua ada. Even flip flops pun ada tau! Harga untuk kasut di atas ni ialah RM 39.00. Kasut ni ada dua jenis warna iaitu hitam dan taupe/cream seperti gambar di atas. For more details about this shoes, you can refer to their website.



2. Mini Cutsey Crossbody Bag in Grey


Lama dah teringin nak bag baru. Akhirnya dapat jugak. Yay. Beg ni dah jadi satu kemestian apabila keluar rumah. Kalau tak bawa mesti rasa janggal. Kebiasaannya SR lebih kepada beg yang berwarna hitam dan jarang sangat guna warna lain. Tapi kali ni nak cuba something yang lain dari kebiasaan. At last, pilih warna grey. Rasanya warna ni pun sesuai kalau nak dipadankan dengan warna lain. Orang kata apa, warna masuk? Hehe. Lebih kuranglah ye... Pilih beg pun tak kurang rambangnya. Banyak sangat yang cantik-cantik. 

Di Zalora banyak pilihan beg yang boleh dipilih. Daripada shoulder bag sampailah ke purse/wallet. Harga untuk beg ini ialah RM 39.00. I know a bit pricey for this size. But, its okay. Beg ni ada banyak pilihan warna like black, white, pink and grey. For more details about this bag, you can refers to their website.

3. Under the Sea Charm Bracelet in Gold


I do not own a lot of accessories. So, I end up buying this bracelet. Pretty, right? Lepas ni nak keluar jalan-jalan bolehlah guna gelang ni. Takdelah tangan kosong je kan? Seriously, pening nak pilih yang mana sebab semua cantik-cantik. Itu belum tengok necklaces lagi. Oh my... 

Gelang ni ada dua pilihan warna iaitu gold and pink. Harganya ialah RM 19.00. For more details about this bracelet, you can refer to their website.



So, the total for 3 items are RM 97.00. The balance RM 3.00 was burned. I think that's all for now. Thanks to Zalora Malaysia for giving me such a nice experiences. The best thing about Zalora is their delivery system. I ordered 3 items on 8th December, and 10th I already got my parcel. Cepat sangat! InsyaAllah, there will be Part 2 soon. Wait for it, okay?

Thanks for reading. Xoxo



Disclaimers : All the items above are from Zalora. I used the RM100 Cash Voucher to buy those items. All opinions are by my own. Thank you.

Monday, 21 December 2015

11 Soalan Tag by Mastura Aziz



11 Soalan Tag by Mastura Aziz. Thanks for the tag!

So, here's the 11 questions from Mastura. InsyaAllah, I will answer all the questions, okay?

1. Makanan kegemaran anda?

Susahnya nak jawab soalan ni sebab SR ada banyak sangat dalam list. But, I will try to make it short, okay? My favourite food would be sushi, Bakso, seaweed snack and Lontong. Yummy!

2. Blog kesukaan anda dan mengapa?

Go check out my 'Favourite One' on the sidebar. Semua blog yang ada kat situ merupakan blog kesukaan SR. Because they're awesome!

3. Minat baca novel? Paling minat novel apa?

SR suka sangat baca novel. Paling minat novel-novel karya Rin Ahmad, Anjell dan Anabella sebab karya-karya mereka menusuk hati dan sanubari. Haha

4. Kalau diberi peluang untuk edit blog? Blog macam mana yang anda mau?

SR tak reti sangat edit blog ni, sikit-sikit tu bolehlah sebab pening dengan code html yang banyak tu. Maybe blog yang simple tapi masih lagi kemas dan nampak menarik.

5. Pernah tak rasa kehilangan?

Pernah.

6. Suka kucing tak? Kalau tak suka, kenapa?

Suka kucing tapi malangnya SR ni takut sangat dengan kucing sebab masa zaman budak-budak dulu pernah kena kejar dengan kucing. So, sampai sekarang fobia/takut dengan kucing. 

7. Anda yakin tak bila bercakap di hadapan? Sebagai contoh, jadi pengacara?

SR tak berapa yakin bila bercakap dihadapan orang ramai tapi SR akan cuba atasi perasaan tu and make it happen!

8. Pernah tak kentut senyap-senyap? Dan kenapa kentut senyap-senyap?

Hah, OMG soalan apa ni? haha. Sorry, next.

9. Dulu kecik-kecik ada minat kat sesiapa tak dengan rakan anda?

Haha, ada (kot).

10. Ada lesen bas ke belum? Kalau belum kenapa?

Lesen bas? Hmm, jangan kata lesen bas, lesen kereta pun SR belum ada. Dan tak pernah terniat pun nak bawak bas. Huhu

11. Do you know me?

No, maybe we can know each other after this?


Thanks for the tag, Mastura! Best sangat bila dapat soalan-soalan tag macam ni. Hehe. Ada sesiapa yang nak tag SR lagi? Dialu-alukan. (Haha, tak tau malu betul mintak kat orang!)

Thanks for reading! Xoxo

Thursday, 17 December 2015

Colouring Is Just For Kids?

Assalamualaikum and Hi! You guys know that I just finished my Diploma. And as for now, there is nothing for me to do except blogging, watching Runningman, sleeping and etc. After a while, I found out my new hobby. Which is colouring!

Yes, C O L O U R I N G.



Who says colouring is just for kids, huh? Haha. Even now adults also can do the colouring. There are a lot of colouring books specially made for adults like Secret Garden, Enchanted Forest, Fabulous Flowers and more. 

I bought Secret Garden one at Mr DIY last few months like for some pages only. At that time, I just bought it because I don't want to waste my time by doing nothing. But, once I start at the first page, I stopped. It is because I just have my Faber Castell 12 colours only. You know the basic one in a small pencil colour. It such a boring to use just 12 colours so I stop. And last few weeks, I bought Faber Castell 24 Tri Colour Pencils and start to colour back. Yeah, I've done like 4 to 5 pages now. Each page takes about one day and a half - 2 days to finish. How long is that? Haha. But, it's ok'ay cause I do not spend my time doing something un-useful, right?

So, enjoy watching my colouring done. Haha







Tolong cakap hasilnya cantik, please? Haha

And for those who doesn't want to spend much on buying a colouring book, you might just google 'Adult Colouring Book' and choose your favourite one then print it out. I know, you're welcome and enjoy your colouring! 

I need to learn how to colour tho. Learn how to mix the colour, make it two tones, and so on. Can someone help me? ^^

Colouring is FUN!

I think I will go find the full one of Secret Garden cause it is so cute and I will buy new colour pencils in the future. Maybe 36 colours one? Hahaha

Tuesday, 15 December 2015

Atasi Insomnia



Nak tanya sikit. Pernah tak alami situasi dmana kita terlalu mengantuk dan nak tidur tetapi susah sangat untuk kita tidur mahupun pejamkan mata? Dalam erti kata lain, insomnia. SR selalu sangat alami perkara ni sejak dah habis study ni. Masa untuk tidur pun dah tak menentu. Kalau waktu jadi student dulu, SR akan tidur dalam pukul 10-11. Tapi dah habis belajar ni, 2-3 pagi pun masih lagi berjaga. Hmm

Sebenarnya bukan niat nak stay up ke apa tapi mata ni memang susah sangat nak pejam walaupun dah macam-macam cara kita cuba. Tapi jangan risau. SR ada beberapa cara nak atasi perkara tersebut.

  • Install aplikasi "Relas Melodies : Sleep & Yoga" di Play Store/App Store.
credit to google

Caranya senang sahaja. Dalam aplikasi tersebut ada pelbagai jenis melodi yang indah dan sedap didengar. So, pilihlah mana yang berkenan dan sedap didengar. Kalau SR setiap malam SR akan dengar River dan Music Box. Korang boleh buat melodi ikut kesukaan sendiri. Jangan risau, guna satu melodi atau lebih pun boleh!

Selain daripada tu, korang juga boleh  set timer selama mana korang nak melodi itu dipasang. Kalau SR, biasanya dalam 10-15 minit je. Dalam tempoh masa tu comfirm punyalah SR dah tidur. Tick Close App When Timer Ends kalau taknak bateri phone habis sebab dengar lama sangat.

So far SR guna apps ni memang berkesan. Rasa tenang je bila dengar melodi-melodi alam sekitar dan sebagainya. Dan kalau boleh guna earphone, baru syok. Huhu

  • Sapu Minyak Angin Cap Kapak di kepala.
credit to google

Tahu tak yang Minyak Angin Cap Kapak boleh digunakan selain untuk menghilangkan sakit kepala? Kalau tak tau lagi, korang boleh cuba. Memang berkesan. SR dah beberapa kali cuba tips ni kalau betul-betul tak boleh tidur. Tau-tau je dah tidur bila beberapa minit sapu minyak tu. Mungkin disebabkan rasa 'sejuk' dibahagian tepi kepala yang membuatkan kita senang untuk tidur.

Itulah dua tips ringkas dari SR bagaimana nak atasi insomnia. SR harap tips ni dapat bantu sesiapa yang mengalami masalah insomnia macam SR. InsyaAllah, ianya berkesan. Tidur tu penting. Sebab masa tidur tulah badan kita berehat sepenuhnya. Take a good rest by sleep. Okay?

Thanks for reading! Xoxo

Sunday, 13 December 2015

11 Things You Didn't Know About Me

11 Things You Didn't Know About Me was tagged by Anis Nadhilah. Thanks for the tag!

It’s a tag post and the rules are pretty simple:
You have to answer 11 questions by the blogger you were tagged by. Then when you’re done answering, you tag 10 bloggers of your choice to answer the questions you leave for them!




So let's find out the 11 questions that had been asked by Anis.


1. How long have you been blogging?

As for this year, it already been for 5 years. That's mean I started involved in the blogging world in  May 2011.

2. What's usually your favourite blogpost is about?

I would like to say, tips. Because I want the person who read my blog or post gain new knowledge/information and inspired them to be a positive person.

3. What and who inspires you to blog?

Somebody who already successful in the blogging world, I think. I hope I would be like them. 

4. Do you love to make up? Yes and why? No, and why?

I love this question. Yes, I do love to make up. It is because it will make me feel more confidence with myself and sometimes it gives me satisfaction. Hehe

5. Do you watch youtube? If yes, what video category you watch the most? And who is your fav YouTuber?

Yes, its a daily routine for me. Hehe. I usually watch makeup/hijab tutorials and D.I.Y project kind of videos. My favourite YouTubers are bubzbeauty, Mina Rosli and Sunnydahye. They are awesome!

6. Do you feel happy with your life?

I'm not sure. But, I am really really grateful for everything that I have now.

7. How you are dealing with stress?

Stress and I are best friends. But, there are many ways to handle it like keep positive vibes, think about good things and not to forget smile! Perhaps this entry/post will helps you?

8. Who is your idol crush?

The one and only, Choi Siwon from Super Junior because he's handsome, talented, good looking, tall, handsome... Okay, too much I think. haha

9. Who are your three most fav bloggers?

My fav three are Fatin Liyana | Yuyu Zulaikha | Anabella (Novelis)

10. What are your fav toys to play with when you were a child?

Barbie, too bad my Barbie dolls are gone when I was child T.T eventhough I'm 20 but I still watch Barbie's movies. Haha

11. What is your fav subject in school?

Probably, a subject who doesn't need me to calculate cause I hate it when I try to solve the problematic questions but still I didn't get the correct answers. Pity me...



11 Questions to the Nominees:

01. If you have to choose one food for the rest of your life? What would it be? Why?
02. Your favourite scent?
03. How long it takes for you to get ready or going out?
04. Jeans or Skirts?
05. How often are you updating your blog?
06. Do you prefer going out alone or with somebody? Why?
07. How you manage your time between blogging and life?
08. Do you prefer online shopping or go to the mall to buy something?
09. Reasons behind your link Blogspot name? Example: xxxx.blogspot.com
10. The best thing that happen in 2015?
11. Reading or watching?



I tag everyone who read this entry!!! Feel free to answer the questions and leave your link in the comment section below cause I would like to read it. Okay?

Good luck, guys! :)

Thanks for reading! Xoxo


Thursday, 10 December 2015

Mengatasi Masalah/ Tekanan Emosi


Hi, guys. Idea untuk update entri ni datang bila SR berada dalam keadaan yang tidak menentu. Maknanaya, takde mood, stress, sedih, kecewa dan lain-lain. So, SR nak kongsikan sikit macam mana SR overcome semua masalah yang SR hadapi. Bare in mind that these are my way. Kalau rasa nak ikut, ikutlah. Kalau taknak pun takpe. Bergantung kepada diri masing-masing. Okey?

Semoga tabah dalam menghadapi dugaan dan gembira selalu.



Im fine

Menangis.

Ya, menangis. Dengan menangislah kita dapat luahkan apa yang kita rasa bila kita tak mampu nak berkata-kata. Mungkin ada yang malu nak luahkan perasaan dekat sesiapa sebab nanti malu menangis depan orang. So, cara lain ialah menangis seorang diri. Paling terbaik menangis bawah hujan (walaupun kita mungkin akan demam keesokkan harinya. haha) Okey kalau taknak mandi hujan, paling tidak pun duduk bawah shower (konon-kononnya air hujan lah ye?) Bila kita menangis bawah hujan/shower ni, tak ada sesiapa pun yang tahu kita sedang menangis waktu itu. Kan best macam tu? Masa tu menangis lah sepuas-puasnya sehingga korang rasa lega dan tenang.




Tuliskan segala apa yang kita rasa pada sekeping kertas.

Tulislah apa yang terbuku di dalam hati, jangan simpan dah. Ini masanya korang nak lepaskan semua yang korang pendam selama ni. Kalau perlu conteng, contenglah. Sekurang-kurangnya beban yang dah lama korang pikul tu hilang sikit. Dan SR pasti you guys will feel better after that. Tulis semua tu pun merupakan salah satu cara kita lepaskan marah, geram dan semua rasa kita dengan cara yang berhemah pada sekeping kertas. Lepas dah selesai semuanya, korang boleh koyakkan/bakar dengan harapan semua masalah, rasa geram dan sedih kita turut pergi bersama. InsyaAllah.




Untitled

Bakar lilin.

Yang ni kawan SR, Zahidah yang ajar. Masa tu dia bagi SR hadiah. Dalam tu berisi lilin. Dia siap tulis nota lagi dalam tu. "Buang segala masalah dengan membakar lilin ini..." Bila difikirkan balik, memang berguna pun tips ni. Firstly, kita luahkan apa yang kita rasa pada lilin tu. Kemudian bakar lilin tu. Lilin akan mencair sama seperti masalah kita. Oh ya, lilin tu SR tak guna pun. Simpan lagi sampai sekarang. Haha. Sayang punya pasal sebab lilin tu warna favourite SR which is purple. But make sure always becareful. Takut perkara buruk jadi pulak nanti.



yerınq

Tidur ataupun take a nap.

Kenapa tidur? Sebab bila kita bangun dari tidur, secara automatiknya kita akan lupakan apa yang kita rasa, lupakan semua masalah kita. Memang berkesan, SR selalu buat. Bangun aje dari tidur terus rasa better. Ada sesiapa pernah cuba? Hehe




Harapnya dengan ada tips yang simple ni dapat bantu korang dan diri SR sendiri dalam mengatasi masalah dan perubahan emosi. Hahaha. Sebabnya SR jarang kongsikan masalah SR kat orang lain. Lebih suka pendam sorang-sorang. Just wanna share some quote that I have heard before, "Setiap manusia ada masalah, yang berbeza ialah bagaimana cara kita mengatasinya..."

Thanks for reading! Xoxo.

Sunday, 6 December 2015

KPOP : Its All About GFriend


To be honest, I'm not hardcore fans of Kpop. But, there are a few of Kpop artists/groups that I focus on. For example, Girls' Generation, Super Junior and a few more. But since a few months ago, I just accidently attracted to GFriend (the rookie group) Correct me if I'm wrong. 


How Did I Know Them?

From Youtube. Early September, a video of Gfriend perform their song 'Me Gustas Tu' become viral just because two of the group members fall a few times due to the slippery stage. I'm not strong enough to watch the whole video at the first time, but manage to finish watching the video during my second time. From that, I know how strong are they to become an artist. Can you imagine how sad you are when you fall during your performances? I can see that she does feel upset. But they have to finish their performance after all, right?


Starting from that, I started to like them and become their fans. I starting to figure out who they are, their songs, and more. Yeah, Fall in love with them! They are so cute yet talented. It reminds me of Girls Generation during their first debut. Hopefully, Gfriend also will be successful just like Girls Generation right now. But, I can see that after that incident, Gfriend gain more fans and supporters. It's good, right?


Group Members

GFriend has 6 members which are Sowon, Yerin, Eunha, Yuju, SinB and Umji.

Sowon
Sowon (Leader)

Yerin
Yerin

Eunha
Eunha

Yuju
Yuju (Main Vocal)

Shinbi
SinB 

She just looks like Jessica from Girls Generation, right?


Eumji
Eumji (Maknae)

Sowon (Kim So-jung; 김소정; born December 7, 1995 Yerin (Jung Ye-rin; 정예린; born August 19, 1996 Eunha (Jung Eun-bi; 정은비; born May 30, 1997 Yuju (Choi Yu-na; 최유나; born October 4, 1997 SinB (Hwang Eun-bi; 황은비; born June 3, 1998) Umji (Kim Ye-won; 김예원; born August 19, 1998)


Songs

Here's some of G-Friend's song that I loved to hear every day. Actually, G-friend has a few more songs but I can't find all of it. 

1. Glass Bead


2. Me Gustas Tu


Social Networks





CREDIT TO: 1 | 2

Wednesday, 2 December 2015

Baju Muslimah Murah Online

Destinasi Baju Muslimah Murah Online

Hi, semua. Pernah tak rasa susah sangat nak cari baju Muslimah yang sesuai dengan kita? Mesti pernah kan? Tapi sekarang ni dah tak perlu nak risau dah. Let's check this out!



Sebenarnya untuk tampil bergaya tak memerlukan kita untuk berbelanja besar dan membeli koleksi pakaian yang berjenama. Tetapi, yang paling penting ialah mengikuti trend fesyen terkini dan kena ada sikit pengetahuan mengenai fesyen. Contohnya, kita kena tahu kombinasi warna yang bersesuaian, rekaan pakaian yang terkini dan arif mengenai padanan pakaian yang betul. Maka, jelaslah bahawa penampilan seseorang itu bukan diukur daripada harga pakaian yang dipakai tetapi bagaimana individu itu memahami definisi fesyen yang sebenarnya. Terutama sekali bagi penggemar koleksi pakaian Muslimah, anda boleh lihat semakin ramai hijabi tampil berani dengan gaya rekaan pakaian Muslimah moden yang trendy. Nak tahu kat mana korang boleh jumpa pelbagai koleksi baju Muslimah murah online?

 
 


Tak syak lagi, destinasi pakaian wanita online no. 1 di Malaysia adalah di ZALORA Malaysia! Di ZALORA korang akan disajikan dengan aneka pilihan koleksi pakaian Muslimah seperti baju kurung, jubah moden, kaftan dan dress Muslimah yang elegan dengan tawaran harga yang cukup berpatutan. 





Selain itu, Zalora juga turut menyediakan koleksi blouse Muslimah daripada jenama-jenama Muslimah terbaik seperti ZALIA, ZAWARA dan banyak lagi juga dengan tawaran harga yang tidak mungkin anda lepaskan.





Bukan sahaja destinasi bagi pakaian Muslimah online, ZALORA juga merupakan portal online yang menghimpunkan pelbagai koleksi tudung online yang trendy daripada jenama tudung popular seperti ARIANI, Sugarscarf, Cloverush dan banyak lagi. Layari laman web ZALORA Malaysia hari ini juga!

Hope this entry will help you guys a lot.

Thanks for reading! Xoxo.

Thursday, 19 November 2015

Korean Drama : She Was Pretty

Hi, I'm back! Hehe. Since my final dah pun habis dan mempunyai masa yang terluang, dapatlah SR update blog yang dah terabai beberapa minggu ni. Hehe. I hope I do not have any repeat paper for my final semester. Aminn. Doakan ye, sebab SR tak nak ada masalah lain yang timbul.

So back to the topic.

Untuk pengetahuan korang semua, SR ni jarang sangat tonton drama Korea. Tahun ni aje boleh kira dengan jari berapa drama yang SR layan. Kecuali.... Ada kecuali ye... Kecuali kalau drama tersebut merupakan seseorang yang SR minat. Contohnya drama Emergency Couple. Tengok drama tu sebab Ji Hyo (Runningman) berlakon sebagai heroin. And for now, She Was Pretty. Sebabnya ada Choi Siwon (Super Junior) Wee :D


SYNOPSIS

A romantic comedy about two past acquaintances who meet again after they've gone through a reversal of fortunes and appearances, set in the backdrop of a fashion magazine's publishing office.Kim Hye-jin was a very pretty girl from a rich family. After her family's publishing company went bankrupt, she experienced hardships then lost her beauty too. Ji Sung-joon was an unattractive boy with low self-esteem, but grows up as a handsome and successful editor.The two decided to meet again as adults, but Sung-joon was unable to recognize Hye-jin. Ashamed to meet her first love and ruin his perception of her, Hye-jin asks her attractive best friend, Ha-ri, to appear in her place. Things, however, soon get complicated as Hye-jin was assigned to work at The Most magazine publishing office where Sung-joon is the deputy chief editor. He openly mistreats and belittles her for her clumsy nature, not knowing that she was his real childhood friend. Ha-ri also continues to meet Sung-joon, and soon develops feelings for him. On the other hand, Hye-jin finds a good friend in her workplace, Shin-hyuk, who slowly falls in love with her.



Memang best drama ni. Macam-macam perasaan muncul bila tengok drama ni. Rasa marah. sedih,
kecewa, kelakar semuanya ada. SR baru sahaja habis menonton episod terakhir semalam. And, its happy ending!

Kepada peminat drama-drama Korea, SR cadangkan korang untuk tonton drama ini sebab memang tak rugi. Banyak pengajaran yang boleh korang ambil daripada drama ni. Actually, SR nak share kat sini link setiap episod, tapi tak boleh sebab SR tengok drama ni pun kat youtube je. Link berterabur sana sini. Sorry bout that. Tapi kalau search kat youtube, insyaAllah akan ada. Cuba dulu ye?





Thanks for reading! Xoxo.


Friday, 30 October 2015

Are You Ready For Final Exam?




Since my final exam is just around the corner, so I want to share some of the tips for studying. Bare in mind this is the way how I study at home. Maybe it will not work for some people and some might not. So, if you think you can't adopt with it, go ahead, okay? If not then, it's okay. Don't push yourself to do something that you not like.

So, let's do this!

1. Get your notes ready

This is an important thing while studying. It's better to prepare your notes earlier so that when your exam is around the corner you can just refer to that notes. So you already save your time on that. It's better if you have notes cause you don't want to refer all your thick notebooks for studying, right? Do some note if you have time if you're not then just make a list notes of the important topics only. Then try to memorize your notes as you can.
I would suggest you make colourful notes than the plain one. Researchers said that when you read colourful notes it makes you easy to memorize.

2. Calm your mind.


Why? Because we don't want to think about something else other than studying. At the same time, we have to think positive towards your exam. Because sometimes your unstable emotions can affect you during your exam.

I still remember when I'm about to take Additional Mathematics paper. The night before that I struggled so much with doing exercises, remembering the notes, formulas, and everything because all I think that time was to improve my marks. At last, during my exam, my mind went blank and I can't remember anything that I've studied before. And you know what, my marks for that paper was even worst than my last exam.

3. Jangan belajar terlalu lama.

You know sometimes students selalu belajar 1-3 jam tanpa henti? Sebenarnya cara tu sangat salah. Sepatutnya dalam tempoh sejam tu atleast rest sekejap selamat 10 minutes. Contohnya, setiap setengah jam selepas kita belajar, kita rest. Masa rehat tu korang boleh gunakan untuk pergi toilet ke, minum air ke, check handphone sekejap ke. Lepas 10 minutes, sambung balik belajar selama 1/2 jam dan rest depends on berapa lama korang study.

4. Cuba jawab soalan peperiksaan semester yang lepas-lepas.

Okay, yang ni pun penting tau. Nak kata bonus pun boleh jugak. Kebiasaan soalan peperiksaan akan diulang setiap semester. Paling tidak pun, cuma ubah kedudukan atau pun tukar sikit-sikit. So, waktu nak exam nanti nampak aje soalan tu mesti dah tahu jawapannya apa. Betul tak? Tapi make sure betullah jawapan tu. Kalau salah, rugi dah.


5. Fokus pada subjek yang lemah.

Bukan nak kata subjek lain kena tolak tepi, cuma fokus lebih pada subjek yang mempunyai carry mark rendah. Sekurang-kurangnya dapat tambah markah sewaktu peperiksaan nanti. Siapa taknak markah cemerlang kan? So, kena usaha!


SR itu je kot yang SR dapat kongsikan dengan semua. Hopefully this tips will help all of you for your final. Apa yang baik kita ikut, mana yang tak elok kita buang. Okay?

Good luck for your final and break a leg!

Thursday, 22 October 2015

D.I.Y : Make Your Own Face Toner



Did you know how important toner is? Before that, did you know what toner is? Basically, toner refers to a lotion or wash designed to cleanse the skin and shrink the appearance of pores, usually used on the face. Toners can be applied to the skin in different ways:

  1. On damp cotton wool. (This is the most frequently used method.)
  2. Spraying onto the face.
  3. By applying a tonic gauze facial mask—a piece of gauze is covered with toner and left on the face for a few minutes.


  • What Does Toner Do?

  1. Remove excess oil and dirt on your face.
  2. Refreshes your skin.
  3. Extra cleansing for someone who wears makeup.
  4. It shrinks pores.
  5. It gives your skin pH balance.
  6. It moisturises your skin.
  7. It adds a layer of protection.

  • How To Make Your Own Toner?
Don't worry. All the products that will be using are a natural product. No chemicals added. All you need to make your own face toner are distilled water, apple cider vinegar, spray bottle/container (to put the solution) and tea tree oil (optional).

Firstly, put 3/4 of the spray bottle with apple cider vinegar and the rest with distilled water. If you want, you also can add tea tree oil to the solutions. And lastly, shake it to make sure the mixture are mixed together. There you have it, your own face toner. How to use, just like I mentioned before. Good luck, guys!



I swear the smell that comes from apple cider vinegar was so bad. But I promise you will get used with that once you applied it to your face for a few times. You need to apply the toner 2-3 times per day. Based on my experienced, my skin becomes soft and moisture. The more important thing is, I do not have bad oily skin anymore. Usually, after I used my usual toner and moisturiser on my face, it tends to get oily in few hours. This toner really helps me overcome that problem! It took a long time for me to do this D.I.Y since apple cider vinegar was too pricey. Once I skipped using this toner, my face becomes oily again. Haiya...

Give it a try. You may not know how it works until you try it by yourself. Bare in mind that it might not suitable for everyone. You may test it out before you use it. Okay?

Thanks for reading! Xoxo



CREDIT : 1 | 2

Saturday, 10 October 2015

Hadiah Dari Blogger | FeecaMella

Assalamualaikum dan Hai, semua. Entry ni dah lama nak update sebenarnya, tapi masa dan kekangan idea untuk menaip menghalang. Huhu. Kalau korang masih ingat lagi, SR ada join satu giveaway yang dianjurkan oleh Aynal Mansor. Bila baca entry penyertaan, terus tertarik nak join sama. Sangat-sangat ringkas. (Since SR jarang join segmen/giveaway yang mempunyai syarat yang rumit dan banyak. Sorry about that.) Mula-mula join tu tak nak lah menaruh harapan yang sangat tinggi untuk menang. Sekadar memberi sokongan kepada rakan blogger.

Tup. Tup. Bila pemenang diumumkan, nama SR dan Anys (which is my blogger friend) menang. Serius tak sangka sangat. Hadiah pulak sangat-sangat menarik, which are duit raya RM100 dan FeecaMella Flora Halfmoon.

Back to a few month ago....

Actually, ada cerita disebalik proses penghantaran hadiah. Lepas dah beri detail SR kepada Aynal untuk proses delivery hadiah. Lastly, Aynal decided nak beri hadiah sendiri. Rupa-rupanya SR dan Aynal tinggal dekat-dekat je dengan kawasan rumah SR. Tak sangka ada juga blogger yang tinggal kat area sini. Huhu. Masa dapat hadiah tu, dapatlah bersua muka dengan Aynal. She is so lovely and sweet too! Thanks a lot, Aynal!


A box of happiness

A box of happiness (Part 2)

Did you know how excited I am when I open this box? The packaging is so awesome. She wrapping it perfectly!



I won this kind of halfmoon which is Flora Halfmoon. SR masih lagi tunggu masa yang sesuai untuk pakai halfmoon ni. InsyaAllah, soon... Loves the material and how easy it is to wear. Yay! Yang pasti labuh, tak jarang dan menutup aurat. Thumbs up! 


Thanks a lot to Aynal and FeecaMella!!!! Go and check out Feecamella if you're interested to buy a very quality and nice halfmoon, baju kurung, blouse and more!!! 








Facebook : fb.com/feecamella
Instagram : @feecamella
Whatsapp : +6011-23771237
Website : www.feecamella.com


Friday, 9 October 2015

Best Gifts For Beauty Lovers

Everyone knows that women can never be separated from makeup as it helps us look fresh when we wake up. It also helps us to cover blemishes and terrible eye bags with ease. Some women have a whole collection of makeup items at home which make it easier for them to experiment the looks which fit their personality. If you have a friend, a sister or your mother who are beauty lovers, there are few beauty gifts which will be best for them. No beauty lover can ever say no to a nice makeup item. 

1. Eye Palettes

Eye Palettes are stunning in its own way and its provides a wide range of colours to create a perfect eye shadow look. Smokey eye palettes are women's best pick as you can wear it just about anywhere. Every beauty lover will love to own a set of eye palette sets and find it in handy. The eye palettes sets that are popular in the beauty industry are Urban Decay Naked Palette, Revecen Eyeshadow, Showstopper Tarte and a few others.





2. Beauty Set

If you want to give a surprise thrill to beauty lovers, giving a nice beauty set consisting of lipstick, powder, blusher and eye makeup will be the perfect gift. There are plenty of beauty gifts sets available from many brands and it has the perfect beauty kit to groom yourself. No women can ever resist a full complete beauty set as an addition to their current makeup collection. 


3. Lip Balm

Lip Balm are also a worthy investment to give as a gift to those beauty lovers especially if you are on a tight budget. Choose an original flavour or a fruity one depending on the person you are giving it as a gift to.




Thanks for reading! Xoxo


This is my collaboration with Zalora. I would like to say 'thank you' to Zalora for giving me the opportunity and new experiences. I hope it will be a good start for my blogging world. Xoxo