Sunday, 24 May 2015

Tutorial : Printscreen Full Web Page

ASSALAMUALAIKUM

Dah lama sangat tak buat tutorial. Memandangkan ada yang bertanya, hari ni SR nak buat tutorial bagaimana nak printscreen laman web secara penuh. Lagipun, blog ni pun macam dah lama sangat tak update. Kan? Okay, back to the tutorial. Kebiasaannya, bila kita akan printscreen kita hanya dapat saiz skrin laptop kita sahaja kan? So, hari ni SR ajar tutorial mudah nak dapatkan full page macam gambar bawah ni :)



Let's get started.

STEPS

1. Pertama sekali klik laman web http://web-capture.net/.

2. Masukkan link yang korang nak printscreen di kotak yang disediakan dan pilih jenis format gambar yang korang inginkan sama ada jpeng, png dan lain-lain. Dah masukkan link, klik capture web page. Boleh rujuk gambar dibawah.


3. Nanti akan keluar page baru. Tunggu je sehingga gambar korang selesai. Bila dah siap, korang boleh view dan terus download gambar. Siap!



Hopefully, tutorial ni membantu korang walaupun caranya sangat mudah dan direct. Kalau ada tutorial yang korang nak minta SR buat, boleh tinggalkan komen di bawah. Kalau SR tahu, SR akan bantu :)

Till we meet again. Xoxo


6 comments :

  1. terima kasih sebab dengar request anis . haha !

    ReplyDelete
  2. bagus tutorial ni syaza
    dulu akak install software
    sekarang ada yg mcm ni lg mudah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih. Ni pun dapat dari google masa nak edit blog. Hehe

      Delete
  3. Nice sharing sis. Baru tau. Selalunya saya zoom in jak bagi dia kcik. Hahah.

    ReplyDelete
  4. Wahhh..terima kasih syaza. Hehe selalu duk prinscreen je, gambar pun dapat betul2 ikut saiz dekstop. Thanks for the info

    ReplyDelete