Saturday, 6 June 2015

D.I.Y : Makeup Brushes Holder

ASSALAMUALAIKUM

Girls and makeup will never be apart. Am I right? hehe. Idea nak buat DIY ini muncul apabila SR tengok barang-barang skin care dan makeup SR berterabur sana sini. Bedak kat situ. Lipsticks kat sana. Berus makeup apatah lagi. Hmm. So, SR decided nak buat DIY macam mana nak buat Makeup brushes holder. Bahan-bahan yang korang perlukan tak memerlukan kos yang banyak. Dah lama sangat tak update entry DIY. So, here it is!


You will need :-

1. A glass

2. Colourful stone

3. Cutter knife/ Scissor (optional)

4. Reben (optional)

5. UHU glue (optional)

6. Make up brushes/ Make up products


Once korang dah ada semua bahan-bahan diatas, bolehlah mula projek DIY ni. Lets get starting!

1. Isikan batu berwarna warni di dalam gelas kaca dengan perlahan-lahan. Ikut koranglah nak isi banyak mana sama ada 1/2 ataupun 3/4 daripada gelas tersebut.

2. Susunkan berus makeup korang. 

3. Optional : Kalau nak gelas tu cantik dan menarik, korang boleh gamkan keliling mulut gelas dengan menggunakan gam UHU dan lekatkan reben di bahagian tersebut. Kemudian ikut langkah pertama tadi.

4. Done!







Simple, kan? Kalau korang taknak guna berus makeup, korang boleh gunakan untuk letak mascara, eyeliner etc macam yang SR buat dekat gambar di atas. Actually, tanpa entry ni pun SR rasa korang dah boleh buat sendiri. Tapi SR saja nak bagi idea kat korang semua macam mana nak kemaskan barang-barang makeup korang dengan cara mudah dan simple ni. For your information too, most of the things SR beli dekat Mr. DIY contohnya macam glass and colourful stone. Sangat murah! Bajet bawah RM 10! Cubalah, SR dah buat dan hasilnya sangat puas hati. Kalau korang nak ganti batu warna warni dengan benda lain pun boleh juga. Contohnya, guli kecil ke? Pasir warna warni ke? Glass marble ke? Up to you, okay?

Thanks for reading this entry and see you in the next DIY project, okay? Xoxo.


 For more tips&DIY, please click [here]


9 comments :

  1. Akak beli pen holder and sumbat je masuk brushes kat situ. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pun boleh jugak macam tu. Simple je kan? Hehe

      Delete
  2. Cantik. Atleast senang nak cari bila hendak digunakan. Thanks for sharing. Heheh

    ReplyDelete
  3. simple and perfectly nice! tapi Lissa jarang mekap.. takda brush-brush segala tuh. haha

    ReplyDelete