Thursday, 25 June 2015

Tutorial : Cara Pasang Iklan Nuffnang

ASSALAMUALAIKUM

This is my second tutorial. Huhu. Actually, SR takdelah buat tutorial sangat, just buat bila ada orang request. Tutorial kali ni direquest oleh Lolly Lilly. Credit to Nabila Medan. For your information too, entry ini terpaksa di-repost semula atas sebab tertentu. Dalam erti kata lain, gambar yang terdapat dalam entry lalu telah mengalami masalah/terdelete. So, yeah.

Jom mulakan sesi pembelajaran kita !



1. Buka laman web rasmi nuffnang. Kepada yang belum sign up, sila lah sign up ya ? (Click 'Join Nuffnang') Kalau yang dah sign up, login macam biasa.

2. Klik My Nuffnang > Blog Manager > Manage My Blogs. (Lepas klik tu,nanti akan keluar profile korang.)



3. Then, click Large Rec (actually, mana-mana antara tiga tu pun boleh) yang ada di sebelah kanan tu.



4. Done ? Okay, sekarang korang pilih sama ada nak Leaderboard, Skyscraper, atau Large Rectangle. Tick mana yang korang pilih. Kalau nak letak tiga-tiga pun boleh, tapi kena buat satu per satu. Faham tak ?

Leaderboard - pasang di atas blog , atas header atau bawah header.
Skyscraper - diletakkan di sidebar
Large Rectangle - dipasang di bawah entri.




Lepas dah pilih nak letak kat mana, klik button bulat kat bawah tu dan nanti akan keluar code html. Okay, korang dah 80% siap. Nak pasang dekat blog senang je. 



Cara Nak Pasang Di Blog

1. Copy code nuffnang korang yang tadi tu.
2. Dashboard > Layout > Add a gadget > HTML/Javascript
3. Paste dekat HTML/Javascript dan save!

*Kalau tak faham ataupun masih samar-samar, boleh refer tutorial yang Nuffnang sendiri sediakan di bahagian 'Placement'*


Siap, dan selamat ber-nuffnang!


3 comments :