Saturday, 4 July 2015

Review : Peel Off Nail Polish

Zaman sekarang ni semua girls nak tampil cantik dan menawan sepanjang masa. Kan? Selain daripada berpakaian kemas, make up juga merupakan salah satu cara untuk tampil cantik. Nail polish pun tak kurang hebatnya. Dan, sekarang ni pemakaian nail polish juga merupakan trend masa kini. Kalau nak di samakan dengan beberapa tahun dahulu, tersangatlah beza. Nail polish dulu tak macam sekarang. Sekarang lagi moden dan advanced. Ada peel off nail polish gitu... Sangat convenience. Kalau nak buang just peel off then its gone. Tak perlu nail polish remover dah. Nice~

So, SR pun tak ketinggalan membeli dan mencuba beberapa jenama peel off nail polish iaitu You You dan BK. Kedua-dua jenama ni ada kelebihan dan kekurangan masing-masing yang akan SR terangkan selepas ini.

So yeah. Lets jump to the review.



SR akan mulakan dengan jenama BK dulu.

Kelebihan :


  • Wangi macam bau air mawar.
  • Tahan lama.
  • Tak mudah rosak/terkopek.
  • Cepat kering.
  • Mudah untuk dibuang/ditanggalkan
Kekurangan :

  • Susah untuk dibuang/peel off jika pakai jangka masa yang lama.

Untuk You You pula

Kelebihan : 

  • Mudah untuk dibuang/ditanggalkan. 
  • Cepat kering.
Kekurangan :

  • Mudah rosak/terkopek.
  • Tidak tahan lama.
Let me swatches on my nails ~

Orange. Abaikan kecomotan itu. Iolls nak cepat. ^^V

Red.

Love the colour. Looks so natural.


Konklusinya, SR prefer dua-dua jenama ni. Sebabnya, walaupun YouYou tidak tahan lama, tapi mudah untuk ditanggalkan apatah lagi jika dilalukan kuku pada aliran air. Sangat cepat dan sesuai bila kita nak kena cepat tanggalkan nail polish tersebut. Dan untuk BK pula walaupun tahan lama dan tak mudah terkopek, tapi kalau pakai jangka masa yang lama ianya akan jadi sukar sedikit untuk peel off. Rasanya macam kena guna nail polish remover pun ada. haha. Senang cerita SR pilih dua-dua. Cuma BK akan dipakai pada waktu yang tak memerlukan SR untuk menanggalkannya dalam waktu terdekat.

By the way, harga untuk kedua-dua peel off nail polish yang SR beli ni adalah RM 10/unit. Tetapi untuk jenama BK, SR dapat dengan harga RM 8 (Actually RM 10) sebab beli masa last day event kat kolej. Manakala  untuk jenama You You, kedua-dua warna tersebut SR beli di Masjid Jamek. Tetapi rasanya korang boleh dapat harga lagi murah kalau beli secara online di mana-mana instashop. So far yang SR pernah jumpa, ada yang berharga RM 5/unit cuma kena tambah harga postage lah ye... Rasa macam nak beli dua tiga warna lagi tapi tak pasti warna apa. Ada cadangan tak?

Thanks for reading. See you in my next post. Xoxo.


12 comments :

  1. warna hitam. heheee. kalau kita suka kaler dark. taktau laa awak punya taste cemana. heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. SR belum pernah cuba lagi warna gelap. Biasanya warna terang je yang SR pilih. But, I have to give a try. Mana tau sesuai ke kan? hehe

      Btw, thanks for reading!

      Delete
  2. singgah sini dan folllow, hik3.... warna merah hebat ooo, hitam pon nampak gojes hehel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks sudi follow sini. Wah, dua orang dah cadangkan warna hitam. I should give a try soon. Hehe

      Delete
  3. mcm cantik je kaler2 tue..

    Saya ada buat segmen. Jom join http://akukaudansesuatu.blogspot.com/2015/07/segmen-blogwalking-by-ms-kejupenyet.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat cantik! Hehe. InsyaAllah, kalau takde pape, SR akan join, okay?

      Thanks for reading!

      Delete
  4. semua kaler cantik syaza! merah tu the most stunning ! Anis ada juga satu ! nak review jugak lah time peyed nanti . boleh pakai lama sikit. hihikkks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cantik sangat sampai tak tahu nak pilih warna apa. Hehe. I'm waiting for the review too~

      Delete
  5. Replies
    1. Kan? SR pun suka warna tu sebab nampak natural je :)

      Delete
  6. Boleh tau kod BK tu yg mana? tq
    biru pun cantik gak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak, tak tau pulak kod dia apa. Tapi bawah botol tu ada tulis 14. Warna dia macam pink pucat sikit :)

      Delete