Sunday, 2 August 2015

Planning or Let It Be?


Planning or Let It Be? | Sometimes in life, we need to plan in order to make sure everything when well trough out the day. But sometimes, we also need to let it be and wait what will happen. Which one is better? Planning or let it be? 


  • Planning. Kadang-kadang tu, puaslah kita rancang bagai nak rak. Akhirnya, satu apa pun tak jadi. So, kat situ kita kena sedar bahawa terdapat rancangan yang lebih baik daripada itu. Allah tahu apa yang terbaik buat kita.



  • Let It Be. Bila kita tunggu dan biarkan sahaja ianya berlaku, ada juga kebaikan dan keburukannya. Kebaikannya, kita takkan kecewa bila sesuatu yang kita rancang tak menjadi. Keburukannya, mungkin apa yang kita tunggu tu mengambil masa yang lama untuk berlaku.


So, we can conclude that whatever happen in our life is Allah's plan. Dia tahu apa yang terbaik untuk kita. Mungkin kita tak dapat apa yang kita inginkans ekarang, tetapi mungkin kita akan dapat pada masa akan datang. InsyaAllah.

Thanks for reading! See you in the next entry. Xoxo


7 comments :

  1. satu phrase "Kita hanya merancang dan Allah yg menentukn".

    rasa merncng itu slh satu ushakn dripd biar sesuatu itu berlaku tnpa kita buat sesuatu pdnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, it is true. Thanks for the comments! :)

      Delete
  2. yang penting kena berusaha , betul syaza ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, betul. Kalau kita tak berusaha dan menunggu sahaja tanpa buat apa-apa, kita mungkin takkan dapat apa yang kita inginkan :)

      Delete
  3. probably its depend kan . kalau macam wedding or travel jauh jauh mestilah nak plan kan, unless kita ada bnyak masa huhu.. and let it be pun best , sebab Allah is the best planner ;')

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup, betul tu. Kalau tak plan dari awal mungkin tak jadi apa. Dan mungkin bila kita merancang, kita akan lebih bersedia dlm apa jua keadaan :)

      Delete
  4. I have difficulties with planning in everything and my life in general. Because of my inability to do the simplest of planing I can only let everything be. It's not true about not being disappointed, for me at the least. I can't plan, but after a while it can be disappointing when everything don't go so well in the aftermath. Even if I don't plan for it, doesn't mean that I'll let bad things to just happen, right?

    It's very unsettling to move forward without particular direction. If you can do the planning, you should.

    ReplyDelete