Thursday, 3 September 2015

I'm Telephonophobia?



Pernah tak korang merasakan fobia terhadap sesuatu. Mungkin ada yang fobia dengan badut, fobia pada belon dan macam-macam lagi. Tapi, pernah tak dengar telephonophobia? Means, fobia kepada telefon. Dan, dibawah ni SR jumpa di wikipedia.

Telephone phobia (telephonophobiatelephobiaphone phobia) is reluctance or fear of making or taking phone calls, literally, "fear of telephone". It is considered to be a type of social phobia or social anxiety. It may be compared to glossophobia, in that both arise from having to engage with an audience, and the associated fear of being criticized, judged or made a fool of.

Maksudnya kat sini, SR mengalami fobia terhadap telefon. Tetapi lebih kepada fobia menjawab panggilan telefon daripada unknown number. Sebenarnya dulu SR bukanlah jenis macam ni. Jawab je kalau nombor tak kenal telefon. Tetapi mula je tahun 2012, fobia tu makin menjadi-jadi. Actually ada cerita disebalik fobia ni. Dimana SR mendapat panggilan yang sama berulang-ulang kali (tapi dalam kes SR masa ni, SR kenal pemilik nombor telefon berkenaan) dalam masa sehari, tetapi SR memilih untuk tidak menjawab panggilan-panggilan tersebut atas sebab tertentu. Sejak daripada tu, SR jarang jawab call daripada unknown number. Siapa yang rapat dengan SR, dia tahu. Tak kisahlah berapa kali orang tu call, jangan harap SR nak angkat call kalau unknown number. So, make sure sebelum nak call, mesej dulu dan bagitau siapa. 

sumber daripada google

Baru-baru ni pun ada je nombor tak kenal telefon (boleh dikatakan 3 panggilan dalam sehari) I don't know how I can stand with that everyday. And yes, I blocked those numbers who called me. But, even though I blocked them, notifications spam calls tetap masuk. So, daripada situ SR tahu. But, alhamdullilah. Sekarang dah takde dah call daripada nombor tu. Tapi semalam jadi lagi. Tapi bukan my phone, but telefon rumah. Pagi tu telefon rumah berbunyi. Bila tengok skrin, nombor tak kenal. Since SR sorang kat rumah masa tu, SR kenalah angkat kan? Tapi sebelum angkat tu teragak-agak jugaklah angkat. Lama juga nak decide sama ada nak angkat atau biarkan aje, tapi bila fikir takut Papa or Mama ke yang call guna telefon office, SR angkat jugaklah. Bila angkat, SR tak cakap apa-apa (dengan harapan orang yang telefon tu mulakan perbualan terlebih dahulu) Tetapi, apa yang SR dengar bunyi *tut... tut... tut...* SR dah rasa lain macam, terus tutup. Kali kedua pun macam tu juga bila angkat. Bila kali ketiga,SR tak angkat, biarkan je telefon tu berdering. Dan masa tu jugak jantung SR berdegup laju. Takut tu jangan cakaplah. Hati ni rasa lain macam. Nasib baik dah takde dah lepas tu. Takut wei..

Tak tahulah fobia jenis macam ni boleh baik ataupun tidak. Bila fikir balik, susah tau kalau ada fobia macam ni. Cuba kalau ada emergency ke apa, then nombor tak kenal call. Mesti SR takkan angkat punya. Susah kalau macam tu... Hopefully rasa fobia ni dapat hilang sikit demi sikit. Aminn.

Bulan ni merupakan bulan paling hectic. Assignments, presentations, MUET semua ada. Maklumlah, dah final semester kan? I have to do it as best as I can. Wish me luck, guys!

Thanks for reading! Xoxo


10 comments :

  1. kalau kite tak adelah dikatakan fobia tapi rasa mls je nk angkat call dari unknown number. dah jadi habit kot. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awalnya SR pun macam tu, tapi bila dah selalu dapat call dari unknown number, terus jadi fobia. Huhu

      Delete
  2. akak pun malas nak angkat yg no private..tp xde la fobia. anak buah akak fobia dengan mercun pop pop dan api dari dapur gas. kalau lalu dapur tengah masak dia lari ke luar..apiiii!!! klu raya byk budak main pop pop kan..dia boleh tutup telinga sampai tertido...kelakar pun ada kesian pun ada.

    ReplyDelete
  3. Ini macam pun ada juga yer....hehehe

    ReplyDelete
  4. qila dulu NOphoneafobia eheheheh

    ReplyDelete
  5. salam dr segmen kakmia.
    cahayakehalusankelembutan.blogspot.my ;)

    All the best syaza !

    ReplyDelete