Friday, 11 September 2015

Review Movie : Inside Out (2015)




Hi guys. Its been a while since my last time watching movie at the cinema. Sebab SR prefer tonton di rumah berbanding di panggung wayang. Sebabnya tak perlu keluarkan duit, dan boleh ditonton pada bila-bila masa. hehe. But, I know it is wrong. Huhu

Masa cuti Hari Kemerdekaan tu, SR berpeluang tonton wayang with my siblings. Itu pun Papa yang belanja. Kalau tak, memang tak dapat le nak tengok wayang. Hehe. Since TGV Cinema baru buka di kawasan rumah SR, why not kita try kan? Masuk dalam tu memang terbaiklah! Baik punya! Hehe. Since my little brother nak sangat tengok wayang, Papa belikan tiket untuk movie Inside Out. Ikut jelah kan?

Tanpa membuang masa, kita balik kepada review kita, ya?





Sinopsis


Film animasi barat berjudul “Inside Out” ini bercerita tentang anak perempuan berusia 11 tahun bernama Riley yang memiliki berbagai emosi yang ada dalam tubuhnya. Dalam pikiran Riley, terdapat 5 wujud emosi yaitu Joy ( bahagia, Amy Poehler ), Fear ( takut, Bill Hader ), Anger ( marah, Lewis Black ), Disgust ( jijik, Mindy Kaling ) dan Sadness ( sedih, Phyllis Smith ).

5 wujud emosi tersebut tinggal di sebuah tempat yang disebut dengan Headquartes ( markas besar ) yaitu pada pusat kendali pikiran Riley yang membimbingnya dalam kehidupan dan kegiatan sehari-hari. Keadaan pun menjadi berubah ketika Riley harus pindah ke kota San Fransisco untuk ikut bersama ayahnya. Headquartes pun menjadi kacau saat Riley berusaha beradaptasi dengan kehidupan di kota tersebut. Sementar Joy berusaha dan tetap untuk optimis, kelima emosi ini berseteru tentang cara terbaik untuk Riley dalam menghadapi kehidupan kota, rumah, sekolah dan lingkungan baru.

CREDIT TO HERE

Review from me

Kisah bermula apabila seorang bayi perempuan bernama Riley telah lahir. Maka bermulalah 'ekspidisi' Joy, Disgust, Anger, Fear dan Sadness untuk mengawal segala perbuatan dan perasaan Riley secara dalaman. Means, kiranya Joy akan memastikan Riley sentiasa gembira dan ceria. Disgust pula perasaan 'jijik'. Contohnya dalam movie ni, semasa Riley kecil Riley tak suka makan sayur. Kiranya apa yang Riley tak suka, Disgust yang kawal. Anger pula perasaan marah. Dialah yang akan buat perasaan marah Riley berlaku. Fear pula perasaan takut. Kalau Riley takut, Fear lah tu yang kawal. While Sadness, perasaan sedih Riley. 

Pada awalnya kehidupan Riley sekeluarga baik-baik sahaja. Riley ada ibubapa yang sangat menyayanginya, menyokong dan memahami Riley. Tetapi setelah mereka sekeluarga berpindah ke tempat baru, semuanya berubah. Sampai satu tahap Riley nekad untuk lari daripada rumah. Dan masa inilah kelima-lima emosi tersebut memainkan peranan masing-masing. Tetapi pelbagai cabaran yang terpaksa ditempuh untuk memperbaiki semula emosi Riley. 

Nak tahu cerita lebih lanjut, bolehlah tonton nanti. Rasanya kat wayang ada lagi ditayangkan.Seriously korang takkan rugi bayar tiket wayang nak tonton movie ni. Jalan cerita yang sangat menarik dan penuh dengan emosi. What I can say is, it was a great movie that I've ever watched.

They're all in your head...

Thanks for reading. Xoxo



8 comments :

  1. awakkkkkk !

    http://letaknamaterlalumainstream.blogspot.my/2015/09/blogstagram-giveaway-winner-announcement.html

    ReplyDelete
  2. jarang pulak tengok kartun2 ni hihi

    *saya singgah & follow *1285
    *zianaeunos.blogspot.my

    ReplyDelete
  3. yeap sangat tak rugi tengok movie ni!

    saya nangis kot hujung-hujung cerita ni time riley jumpa balik mak ayah dia.huwaaa menitik air mata betina ku hmph! hahaha

    ReplyDelete