Saturday, 25 July 2015

Raya oh Raya




Hi, guys. Its been a while since my last entry. Am I too busy? Not really. Just too lazy to open up my lappy yet I don't have any idea to update. Haha, pity me! SR rasa tak terlewat untuk ucapkan Selamat Hari Raya kepada semua umat Islam khususnya kepada yang sedang membaca entri ini saat ini walaupun dah 9 Syawal. Haha. Maaf dipohon seandainya diri ini pernah terkasar bahasa, melukakan/menguriskan hati sesiapa, buat korang terasa ke. Minta maaf sangat-sangat, ya?

Raya ni rasa macam sejekap sangat. Biasanya setiap tahun, keluarga SR akan balik belah Papa dan Mama secara sama rata. Maksudnya kat sini, kalau kat Melaka (belah Mama) 5 hari, kat Kedah (belah Papa) pun 5 hari. Tapi kali ni, 4 hari di Melaka dan 3 hari di Kedah. Kat Kedah pun tak sempat nak beraya sangat. Sebab dari Melaka nak ke Kedah dah amik masa 12 jam (jalan jam, singgah makan, solat dan toilet) Dari Kedah ke KL pun sama.

Raya Pertama

Biasalah kan, lepas sembahyang Raya, sampai rumah terus buat sesi bersalam-salaman dan bermaaf-maafan. Sesudah itu, biasanya sesi fotografi setiap keluarga. Malangnya terpaksa buat lambat sikit dari biasa sebabnya hujan. Jarang tau hujan waktu di pagi raya. So, its a bless. Tapi, plan lari sikit sebab ingatkan lepas tu nak pergi kubur. Lastly, petang lepas Asar baru gerak pergi kubur.


My beloved Family! Its candid time!!!

The Siblings. And yes. I'm the only one sister with 4 brothers.

The Cousins. Actually, ramai lagi sebenarnya. Cuma dorang malu. hehehe

Balik je dari kubur, cousins SR ajak pergi pantai (since kampung dekat sangat dengan pantai), konon-kononnya nak photoshoot. Seriously, best! Cuma tak dapat nak share gambar sebab semua gambar ada kat my cousin since guna camera phone dia.

Raya kedua

Raya kedua, pergi melawat saudara-mara yang stay area Melaka. Dekat 5 buah rumah jugaklah singgah beraya. Dari tengahari hingga malam. But, we are having a good time together. Hari kedua ni takde gambar sangat. Hehe

Raya ketiga

Raya ketiga dah bersiap-siap nak gerak balik Kedah. Perjalanan yang agak panjang buat SR bosan. Nak main phone pun tak boleh sebab bateri dah nyawa-nyawa ikan. Huhu. Dari pukul 10.30-11.00 pagi macam tu bertolak dari Melaka, pukul 10.30 malam, sampai Kedah. 12 jam okay!


Yeah, itulah sedikit sebanyak cerita Raya SR pada tahun ni. Raya keempat dan kelima takda apa sangat. Sebab stay kat rumah je. Raya kelima, gerak balik KL semula. Kitaorang bertolak pukul 3.30--4.00 petang ampai dalam pukul 1 pagi macam tu. Esoknya dah mula class. Gagahkan jugaklah diri ni untuk pergi walaupun mengantuk tahap paling maksimum! Hehe

Oh, ya.. Sehari sebelum raya tu, SR berpeluang belajar menganyam ketupat. Berjaya atau tidak? Guess, first???


-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-


Embedded image permalink

Ye, itulah hasilnya. For your information too, adik lelaki SR yang ajar menganyam ketupat ni. First dia ajar, okay sebab adik SR tunjuk dan SR ikut dia. Tapi, bila buat yang kedua sendiri, terus tersangkut di tengah jalan macam gambar kat atas ni. hahaha. Give up! Lepas ni kena belajar menganyam guna reben dulu, baru guna daun kelapa agaknya. Haha.


Thats all for now. See you in the entry. (Maybe about my Raya Haul). Stay tuned, okay? Xoxo

FeecaMella Raya 2015 Giveaway



Kawankawan hanya perlu jawab 1 soalan mudah and berpeluang untuk menang 
giveaway awesome dari kami :)
Boleh lah dapat duit raya and bergaya dengan FeecaMella dalam bulan Raya ni.
Raya kan Sebulan. Sempat lagi nak bercantik-cantik :) 

Giveaway bermula dari 23 July 2015
and berakhir pada 31 July 2015

Pemenang akan diumumkan di blog ini and FeecaMella Instagram
pada 2 hari berikutnya 2 August 2015 :)



Monday, 13 July 2015

Freebies : Header Transparent (Can U Smile ?)

ASSALAMUALAIKUM

Yeah, finally I having some free time to update this header. Sebenarnya SR dah pernah update entry ni sebelum ni, tetapi ada masalah teknikal sikit sebab SR terdelete semua gambar yang pernah diupload di blog sebelum ni. So, hilanglah semua termasuk entry ini dan beberapa entry lain. Sekarang ni SR sedang mencuba untuk edit/baiki balik mana yang boleh diedit/dibaiki. Maaflah ya sebab kena upload lagi sekali.

So, entry kali ni SR nak update freebies header transparent yang bertajuk Can U Smile? Hope you like it! Hehe

Tanpa membuang masa, lets check it out !



















Please comment before you take. Thanks!


Saturday, 11 July 2015

Freebies : Header Transparent (Story Of My Life)

ASSALAMUALAIKUM

Yeah, finally I having some free time to update this header. Sebenarnya SR dah pernah update entry ni sebelum ni, tetapi ada masalah teknikal sikit sebab SR terdelete semua gambar yang pernah diupload di blog sebelum ni. So, hilanglah semua termasuk entry ini dan beberapa entry lain. Sekarang ni SR sedang mencuba untuk edit/baiki balik mana yang boleh diedit/dibaiki. Maaflah ya sebab kena upload lagi sekali.

So, entry kali ni SR nak update freebies header transparent yang bertajuk Story of My Life. Hope you like it! Hehe


















Please comment before you take it. Thanks!


Sunday, 5 July 2015

Syaza Bakes

ASSALAMUALAIKUM

Baking | My Dream Bakery | Pinterest
Credit to weheartit

First of all, entry ni ditaip malam semalam. Hari ni baru teringat nak publish. So, yeah.

Sekarang ni SR sedang menikmati aroma biskut yang sedang dibakar di dalam oven. Habis satu rumah bau kuih! Haha. Tak sabar dah ni nak makan. For your information too, SR habiskan masa selama 5-6 jam untuk buat beberapa jenis kuih untuk Raya nanti. Antaranya, Samperit, Sarang Semut, Tart Apple dan Coklat Cookies. Mula dari 12.00 tengah hari sampailah pukul 6.30 petang! Dasyat tau. Ingatkan nak buat Tart Epal sahaja, sekali habis semua dibuatnya. Haha. Ini semua disebabkan minggu depan dah mula nak kemas rumah sebelum pulang ke kampung selepas itu. So, minggu ni kita satu keluarga berhempas pulas siapkan kuih. Tapi, waktu mula-mula jelah dorang (my brothers) bersemangat nak tolong sama, akhirnya semua lepas tangan. SR pulak yang tolong siapkan semuanya. Hmm. But, its okay.

SR ni suka sangat bake some cakes and cookies. And I would like to try more new recipe in the future. Tapi, paling tak suka bila ada orang kacau. Kebiasaannya my brothers lah yang selalu menyibuk sama sampai kadang-kadang tu bergaduh sebab tak dapat buat! Haha, sampai macam tu sekali. But, usually memang Mama lah yang bagi SR kalau bab-bab kek dan kuih ni. 

Waktu zaman sekolah dulu pernah berangan dan berimpian nak buka kedai bakeri satu hari nanti. And, that is one of the reason why I taking Business Administration right now. Dan sampai sekarang impian tu masih lagi ada dalam kepala. Hopefully dapatlah jadi kenyataan satu hari nanti. Aaminn.

See you in the next entry. Thanks for reading. Xoxo.


Saturday, 4 July 2015

Review : Peel Off Nail Polish

Zaman sekarang ni semua girls nak tampil cantik dan menawan sepanjang masa. Kan? Selain daripada berpakaian kemas, make up juga merupakan salah satu cara untuk tampil cantik. Nail polish pun tak kurang hebatnya. Dan, sekarang ni pemakaian nail polish juga merupakan trend masa kini. Kalau nak di samakan dengan beberapa tahun dahulu, tersangatlah beza. Nail polish dulu tak macam sekarang. Sekarang lagi moden dan advanced. Ada peel off nail polish gitu... Sangat convenience. Kalau nak buang just peel off then its gone. Tak perlu nail polish remover dah. Nice~

So, SR pun tak ketinggalan membeli dan mencuba beberapa jenama peel off nail polish iaitu You You dan BK. Kedua-dua jenama ni ada kelebihan dan kekurangan masing-masing yang akan SR terangkan selepas ini.

So yeah. Lets jump to the review.



SR akan mulakan dengan jenama BK dulu.

Kelebihan :


  • Wangi macam bau air mawar.
  • Tahan lama.
  • Tak mudah rosak/terkopek.
  • Cepat kering.
  • Mudah untuk dibuang/ditanggalkan
Kekurangan :

  • Susah untuk dibuang/peel off jika pakai jangka masa yang lama.

Untuk You You pula

Kelebihan : 

  • Mudah untuk dibuang/ditanggalkan. 
  • Cepat kering.
Kekurangan :

  • Mudah rosak/terkopek.
  • Tidak tahan lama.
Let me swatches on my nails ~

Orange. Abaikan kecomotan itu. Iolls nak cepat. ^^V

Red.

Love the colour. Looks so natural.


Konklusinya, SR prefer dua-dua jenama ni. Sebabnya, walaupun YouYou tidak tahan lama, tapi mudah untuk ditanggalkan apatah lagi jika dilalukan kuku pada aliran air. Sangat cepat dan sesuai bila kita nak kena cepat tanggalkan nail polish tersebut. Dan untuk BK pula walaupun tahan lama dan tak mudah terkopek, tapi kalau pakai jangka masa yang lama ianya akan jadi sukar sedikit untuk peel off. Rasanya macam kena guna nail polish remover pun ada. haha. Senang cerita SR pilih dua-dua. Cuma BK akan dipakai pada waktu yang tak memerlukan SR untuk menanggalkannya dalam waktu terdekat.

By the way, harga untuk kedua-dua peel off nail polish yang SR beli ni adalah RM 10/unit. Tetapi untuk jenama BK, SR dapat dengan harga RM 8 (Actually RM 10) sebab beli masa last day event kat kolej. Manakala  untuk jenama You You, kedua-dua warna tersebut SR beli di Masjid Jamek. Tetapi rasanya korang boleh dapat harga lagi murah kalau beli secara online di mana-mana instashop. So far yang SR pernah jumpa, ada yang berharga RM 5/unit cuma kena tambah harga postage lah ye... Rasa macam nak beli dua tiga warna lagi tapi tak pasti warna apa. Ada cadangan tak?

Thanks for reading. See you in my next post. Xoxo.