Sunday, 27 September 2015

Countdown for My Birthday



Hi, everyone. As I mentioned in the title, today entry will be about the countdown for my birthday. Who's on the earth who didn't excite when their special day is coming, right? Including me. Maybe some of you might be new in this blog. So, I would like to mention that I will turn to 20 on upcoming 17th October. To be honest, I'm quite excited yet scared to enter 20's life. You know, the feelings getting older and experience new thing in life. But, it's okay. Everyone will experience the same thing, right? But maybe some of us didn't care about the age cause it just a numbers. Yeah, it depends on. Everyone have their own opinions. 

As for now, 20 days left before I turn 20. 

Tik Tok Tik Tok...

Can't wait for it!


I'm not feeling well today. Fortunately, my college will be closed due to haze. So, I will use that time to rest. Thanks for reading!

Friday, 11 September 2015

Review Movie : Inside Out (2015)




Hi guys. Its been a while since my last time watching movie at the cinema. Sebab SR prefer tonton di rumah berbanding di panggung wayang. Sebabnya tak perlu keluarkan duit, dan boleh ditonton pada bila-bila masa. hehe. But, I know it is wrong. Huhu

Masa cuti Hari Kemerdekaan tu, SR berpeluang tonton wayang with my siblings. Itu pun Papa yang belanja. Kalau tak, memang tak dapat le nak tengok wayang. Hehe. Since TGV Cinema baru buka di kawasan rumah SR, why not kita try kan? Masuk dalam tu memang terbaiklah! Baik punya! Hehe. Since my little brother nak sangat tengok wayang, Papa belikan tiket untuk movie Inside Out. Ikut jelah kan?

Tanpa membuang masa, kita balik kepada review kita, ya?





Sinopsis


Film animasi barat berjudul “Inside Out” ini bercerita tentang anak perempuan berusia 11 tahun bernama Riley yang memiliki berbagai emosi yang ada dalam tubuhnya. Dalam pikiran Riley, terdapat 5 wujud emosi yaitu Joy ( bahagia, Amy Poehler ), Fear ( takut, Bill Hader ), Anger ( marah, Lewis Black ), Disgust ( jijik, Mindy Kaling ) dan Sadness ( sedih, Phyllis Smith ).

5 wujud emosi tersebut tinggal di sebuah tempat yang disebut dengan Headquartes ( markas besar ) yaitu pada pusat kendali pikiran Riley yang membimbingnya dalam kehidupan dan kegiatan sehari-hari. Keadaan pun menjadi berubah ketika Riley harus pindah ke kota San Fransisco untuk ikut bersama ayahnya. Headquartes pun menjadi kacau saat Riley berusaha beradaptasi dengan kehidupan di kota tersebut. Sementar Joy berusaha dan tetap untuk optimis, kelima emosi ini berseteru tentang cara terbaik untuk Riley dalam menghadapi kehidupan kota, rumah, sekolah dan lingkungan baru.

CREDIT TO HERE

Review from me

Kisah bermula apabila seorang bayi perempuan bernama Riley telah lahir. Maka bermulalah 'ekspidisi' Joy, Disgust, Anger, Fear dan Sadness untuk mengawal segala perbuatan dan perasaan Riley secara dalaman. Means, kiranya Joy akan memastikan Riley sentiasa gembira dan ceria. Disgust pula perasaan 'jijik'. Contohnya dalam movie ni, semasa Riley kecil Riley tak suka makan sayur. Kiranya apa yang Riley tak suka, Disgust yang kawal. Anger pula perasaan marah. Dialah yang akan buat perasaan marah Riley berlaku. Fear pula perasaan takut. Kalau Riley takut, Fear lah tu yang kawal. While Sadness, perasaan sedih Riley. 

Pada awalnya kehidupan Riley sekeluarga baik-baik sahaja. Riley ada ibubapa yang sangat menyayanginya, menyokong dan memahami Riley. Tetapi setelah mereka sekeluarga berpindah ke tempat baru, semuanya berubah. Sampai satu tahap Riley nekad untuk lari daripada rumah. Dan masa inilah kelima-lima emosi tersebut memainkan peranan masing-masing. Tetapi pelbagai cabaran yang terpaksa ditempuh untuk memperbaiki semula emosi Riley. 

Nak tahu cerita lebih lanjut, bolehlah tonton nanti. Rasanya kat wayang ada lagi ditayangkan.Seriously korang takkan rugi bayar tiket wayang nak tonton movie ni. Jalan cerita yang sangat menarik dan penuh dengan emosi. What I can say is, it was a great movie that I've ever watched.

They're all in your head...

Thanks for reading. Xoxo



Thursday, 3 September 2015

I'm Telephonophobia?



Pernah tak korang merasakan fobia terhadap sesuatu. Mungkin ada yang fobia dengan badut, fobia pada belon dan macam-macam lagi. Tapi, pernah tak dengar telephonophobia? Means, fobia kepada telefon. Dan, dibawah ni SR jumpa di wikipedia.

Telephone phobia (telephonophobiatelephobiaphone phobia) is reluctance or fear of making or taking phone calls, literally, "fear of telephone". It is considered to be a type of social phobia or social anxiety. It may be compared to glossophobia, in that both arise from having to engage with an audience, and the associated fear of being criticized, judged or made a fool of.

Maksudnya kat sini, SR mengalami fobia terhadap telefon. Tetapi lebih kepada fobia menjawab panggilan telefon daripada unknown number. Sebenarnya dulu SR bukanlah jenis macam ni. Jawab je kalau nombor tak kenal telefon. Tetapi mula je tahun 2012, fobia tu makin menjadi-jadi. Actually ada cerita disebalik fobia ni. Dimana SR mendapat panggilan yang sama berulang-ulang kali (tapi dalam kes SR masa ni, SR kenal pemilik nombor telefon berkenaan) dalam masa sehari, tetapi SR memilih untuk tidak menjawab panggilan-panggilan tersebut atas sebab tertentu. Sejak daripada tu, SR jarang jawab call daripada unknown number. Siapa yang rapat dengan SR, dia tahu. Tak kisahlah berapa kali orang tu call, jangan harap SR nak angkat call kalau unknown number. So, make sure sebelum nak call, mesej dulu dan bagitau siapa. 

sumber daripada google

Baru-baru ni pun ada je nombor tak kenal telefon (boleh dikatakan 3 panggilan dalam sehari) I don't know how I can stand with that everyday. And yes, I blocked those numbers who called me. But, even though I blocked them, notifications spam calls tetap masuk. So, daripada situ SR tahu. But, alhamdullilah. Sekarang dah takde dah call daripada nombor tu. Tapi semalam jadi lagi. Tapi bukan my phone, but telefon rumah. Pagi tu telefon rumah berbunyi. Bila tengok skrin, nombor tak kenal. Since SR sorang kat rumah masa tu, SR kenalah angkat kan? Tapi sebelum angkat tu teragak-agak jugaklah angkat. Lama juga nak decide sama ada nak angkat atau biarkan aje, tapi bila fikir takut Papa or Mama ke yang call guna telefon office, SR angkat jugaklah. Bila angkat, SR tak cakap apa-apa (dengan harapan orang yang telefon tu mulakan perbualan terlebih dahulu) Tetapi, apa yang SR dengar bunyi *tut... tut... tut...* SR dah rasa lain macam, terus tutup. Kali kedua pun macam tu juga bila angkat. Bila kali ketiga,SR tak angkat, biarkan je telefon tu berdering. Dan masa tu jugak jantung SR berdegup laju. Takut tu jangan cakaplah. Hati ni rasa lain macam. Nasib baik dah takde dah lepas tu. Takut wei..

Tak tahulah fobia jenis macam ni boleh baik ataupun tidak. Bila fikir balik, susah tau kalau ada fobia macam ni. Cuba kalau ada emergency ke apa, then nombor tak kenal call. Mesti SR takkan angkat punya. Susah kalau macam tu... Hopefully rasa fobia ni dapat hilang sikit demi sikit. Aminn.

Bulan ni merupakan bulan paling hectic. Assignments, presentations, MUET semua ada. Maklumlah, dah final semester kan? I have to do it as best as I can. Wish me luck, guys!

Thanks for reading! Xoxo