Tuesday, 19 January 2016

Review Movie : The Forest (2016)


Set in the Aokigahara Forest or also known as Suicide Forest, which is notorious as a place where people commit suicides, a young American women named Sara is in search of her twin sister, who has mysteriously dissapeared in the Japanese forest. Despite the warnings from the villagers, Sara travels into the ghost-filled forest to save her sister only to discover the truth while being confronted by angry and tormented souls of the dead that prey on anyone who crosses their paths.

Genre : Horror
Running time : 95 minutes
Starring : Natalie Dormer, Taylor Kinney, Eoin Macken
Directed by : Jason Zada

----------

Kisah bermula apabila Sara mendapat panggilan daripada polis Jepun mengatakan bahawa adik kembarnya, Jess telah dilaporkan hilang di hutan Aokigahara ataupun dikenali sebagai hutan dimana ramai orang yang cuba membunuh diri. Sara terbang ke Jepun untuk cari kembarnya yang hilang. Sebelum masuk ke dalam hutan Aokigahara, Sara berjumpa Aiden dan Aiden membantu Sara dalam misi mencari kembarnya yang hilang dalam hutan tersebut. Setelah lama mencari akhirya Sara menjumpai khemah dan barang milik Jess dan dia tekad untuk bermalam di hutan tersebut dengan beranggapan bahawa Jess akan pulang pada malam itu. Sara bertemu dengan seorang gadis Jepun yang bernama Hochiko dan memberitahu bahawa dia tahu dimana Jess berada. Dan waktu inilah macam-macam perkara berlaku dalam hutan tu. Aiden dibunuh oleh Sara dengan menggunakan pisau dan kemudiannya dia mengelar pergelangan tangannya sendiri apabila bayangan roh ayahnya datang mengganggu. Akhirnya Jess ditemui oleh pasukan penyelamat manakala Sara terperangkap di dalam hutan tersebut buat selama-lamanya. Kiranya Sara diambil oleh 'hantu-hantu' kat hutan tu. The end.

Kalau nak tahu plot cerita The Forest ni, korang boleh baca di [sini] Sebab SR mungkin tersalah cerita atau tertinggal mana-mana part. Hee

As I said on previous entry, The Forest merupakan filem seram pertama yang SR tonton di wayang. In fact, kalau kat rumah pun SR takkan tengok sangat cerita seram sebab SR ni penakut orangnya! haha. Kiranya SR ni berani lah juga tengok filem seram. Haha. Nak dijadikan cerita disebabkan filem tersebut yang paling cepat untuk ditonton lagipun memang banyak filem seram sedang ditayangkan. SR dah tengok trailer Friend Request tapi memang taklah nak tengok kan? Tambah pula wayang masa tonton filem ni memang tak ramai mungkin dalam 10 orang macam tu. Feeling dia lain macam tau sebab gelap kan? Plus sound system yang kuat tu! haha. Nak gugur jantung dibuatnya. But, overall memang best! Tak rugi kalau tonton dan SR sarankan korang untuk tonton sekali. Nak kata seram sangat tu takdelah tapi seram lah juga cuma sound effect tu aje yang buat kita terkejut dan takut. Haha. Alhamdullilah malam tadi tidur lena je.

Rate : 4/5

Thanks for reading! Xoxo


Cadang nak tonton The 5th Wave pulak. Ada sesiapa nak teman? ^^





10 comments :

  1. ala. nak tengok dua2 cerita. The forest n friend request. tp x ada msa lg. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takpe, nanti ada masa boleh tengok. Kalau tak sempat juga, tengok online pun boleh. Hehe

      Delete
  2. Ceter seram macam nie...nonton kat pgg..mahu nangis dibuatnya.hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menangis sebab takut. Nasib baik tak lari keluar panggung. Hehe

      Delete
  3. Wah wah hihi. Qila kakak qila yg tgk and cerita dkt qila hahah. Benci ending btw!!! Ugh hahaha.

    Hmmm 5th wave? Nak teman tapi nggak ada duit nya sis hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan? Ending dia macam tergantung sikit. But, nevermind. Ohh, maybe next time okay? Roger me, okay? :)

      Delete
  4. yan dh tgk cita ni kat wyg,not bad laa..tp ada yg ckp cita ni xbagus lpastu ada yg ckp dh ada dlm youtube aihhh..pantas btl depa ni hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin sebab hutan tu macam membolehkan dorang bunuh diri kat situ kot. Who knows? Cepatnya ada kat youtube! Tak berani dah nak tengok lagi. Hehe

      Delete
  5. cool. hahaha lepas ni tengok the boy and conjuring 2 pulak tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. OMG, I'm not brave enough to watch them. Kena tengok ramai-ramai kot baru okay? Hehe

      Delete