Tuesday, 16 February 2016

Sunburn Oh Sunburn


Nak dijadikan cerita, Sabtu lepas SR sekeluarga telah pergi ke Wet World Shah Alam. Excited punya pasal, terlupalah nak bawa masuk atau pakai sunblock sebab tertinggal dalam kereta. Nak keluar balik, malas sebab kena scan tag, security check semua tu... Batalkan jelah niat nak pakai sunblock. SR fikir takpe kot kalau tak pakai. Gelap pun gelaplah...

Dah berjam-jam mandi dari pukul 11 hingga 5, comfirmlah berbelang muka dan tangan kan? Redha jelah masa tu. Waktu dah nak balik, hujan pulak turun dengan lebatnya. So, we have to wait until the rain stop. Lamalah juga. Masa tu belum rasa pape lagi. Tapi bila dah masuk kereta, muka dan tangan terus rasa panas! Cepat-cepat ambil facial mist spray kat muka biar tak kering dan kulit jadi lembap. Bila sampai rumah, tengok muka kat cermin, amik kau merah terus jadinya! Terutama kat bahagian bawah mata dan hidung! Sabar jelah, pakai toner pedih giler sebab rasa pori-pori muka ni tengah terbuka. Hmm. Terus google cari jalan penyelesaian. Dan SR jumpa aloe vera ialah salah satu caranya. Too bad sebab SR memang takde aloe vera kat rumah even pokok pun takde. Sebagai alternatif lain, SR pakai moisturiser untuk kurangkan rasa pedih dan panas tu. Terlintas juga dalam hati "Dah tahu kulit tu sensitive, tak reti nak pakai sunblock. Sekarang ni pandai-pandailah tanggung sendiri!" Huarghhh...

Alhamdullilah, merah dah berkurangan, pedih pun dah takde. SR ada buat research sikit yang kesan sunburn tu akan berkurangan dalam 4-5 hari. Masuk hari keempat which mean today, kulit muka SR dah start mengelupas. Nasib baik tak sakit, kalau tak mau menangis tak berlagu. Hehe

SOURCE : Google


Ada sesiapa tahu cara lain nak rawat sunburn share lah tips ye? InsyaAllah membantu SR yang sedang dalam kesakitan ni. Haha.

What I learnt from this is, always put sunscreen or sunblock everyday especially if you're the person who always exposed to the sun.

Thanks for reading! Xoxo

Outdoor activities is not for me. I love indoor. Huhu



14 comments :

  1. Dylla tak pernah kena pula sunburn merah sampai menggelupas. Selalu kena dia terus jadi gelap. Dylla punya kulit haritu sunburn sebulan tak hilang hilang lagi -.-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, kena sabar. Amik masa biasanya nak hilang semua tu. Pakai losyen banyak-banyak. Hehe

      Delete
  2. saya hari-hari sunburn.. sebab tunggang motor ke tempat kerja. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lain sikit dengan kes SR yang sunburn sebab mandi kolam. Haha

      Delete
  3. semoga cepat sembuh dari sunburn tu yer...

    ReplyDelete
  4. but hm ada certain ppl tak sesuai with sunblock hm idk im so sorry cant help u much erm :((((( but..... try aloe vera hihijijihij

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maybe because of the formulation, biasanya sunblock kan sticky sikit. Its okay :)

      Delete
  5. jarang pakai sunblock. haha. tapi sekali dah kena, mak aih hitam gilaaaaa

    ReplyDelete
  6. saya tak pernah pakai sunblock...alhamdulillah, kulit tak sensitif sangat,senang nak jaga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bestnya jadi awak. Tak perlu risau pape sebab senang jaga. Hmm

      Delete
  7. scya selalu pakai sebamed atau cetaphill. kat watsons ada jual. sesuai untuk kulit sensitif. scya kulit normal, insyaALLAH. tapi dulu selalu kawad so memang 3 tahun belajar memang sunburned habis. plus, apply aloevera jugak. good for your skin ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah, nak kena cari aloe vera jugak ni. Hehe. Ramai kata Cetaphill bagus. Should try one day :)

      Delete